Bazie wierzbowe niezmiennie kojarzą nam się z odradzającą się naturą. To jedne z pierwszych kwitnących pąków, pojawiających się wiosną na drzewach, sygnalizujących, że zima dobiegła końca. Ich symbolika jest mocno zakorzeniona w polskiej kulturze, a właściwości prozdrowotne sławili już nasi przodkowie. Odwar z kory wierzby działa jak naturalna aspiryna, uśmierza ból i stany zapalne, pomaga przy wielu chorobach reumatycznych, nie powodując przy tym żadnych skutków ubocznych. To wspaniały dar natury.
Bazie wierzbowe – właściwości i ich zastosowanie w lecznictwie.
Wyciąg z kory wierzby (Cortex salicis) ma dziś szerokie zastosowanie w medycynie, a jego cudowne działanie lecznicze zostało potwierdzone przez liczne badania naukowe, stanowi zatem naturalną alternatywę dla wielu leków syntetycznych. Dla wielu z nas zaskoczeniem może okazać się fakt, że bazie wierzbowe także wykazują podobne właściwości, jednak o delikatniejszym działaniu. Możemy je śmiało wykorzystać nie tylko jako piękną ozdobę w czasie Wielkanocy, ale także jako surowiec zielarski. Napar z bazi wykazuje bowiem działanie:
- przeciwbólowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwgorączkowe,
- wykrztuśne.
Przy tym wszystkim jest łagodny i smaczny, dzięki czemu poleca się go także małym dzieciom w walce z przeziębieniem i grypą. Pomaga przy odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny z płuc. Na polskiej wsi istniał zwyczaj podawania dzieciom bazi, by złagodzić ból gardła i katar. Dzięki obecności zawartych w nim salicylanów wywar z tych puchatych pąków działa jak wiele leków przeciwgrypowych i przeciwzapalnych, nie wywiera jednak negatywnego wpływu na żołądek i układ pokarmowy. Salicylany to estry kwasu salicylowego, zaliczanego do BHA (grupy kwasów beta-hydroksylowych), popularnego nie tylko w medycynie, ale także w kosmetologii (działanie przeciwtrądzikowe i antygrzybiczne).
Substancje te wykazują także zdolność do blokowania syntezy tromboksanu, powodującego zjawisko agregacji płytek krwi (inaczej zlepiania się płytek krwi), które z kolei może prowadzić do powstawania zakrzepów, zawałów i udarów. Ze względu na obecność salicylanów w wywarze baziowym, sprawdzi się on także zatem jako środek przeciwmiażdżycowy i przeciwzakrzepowy. Poleca się go więc w profilaktyce zawału serca, udaru mózgu, zatorów płucnych i zakrzepicy żył.
Jak przygotować napar z bazi wierzbowych?
To wyjątkowo proste. Należy nazrywać bazi w pełnym rozkwicie, gdy wyglądają jak puchate „kotki”, najlepiej z miejsc z dala od ruchliwej ulicy. Do wykonania naparu używamy mleka krowiego (można je zastąpić w miarę tłustym mlekiem roślinnym, np. kokosowym) w proporcji jedna szklanka mleka na jedną łyżkę bazi. Mleko wraz z baziami podgrzewamy do momentu, gdy będzie bardzo gorące i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie mleko wyciągnie z bazi ważne składniki. Taki napój można spożywać nawet kilka razy dziennie! Jego smak wzbogaci dodanie odrobiny miodu i cynamonu. Na zdrowie! Gdy wiosna rozkwita, grzechem jest nie wykorzystać jej darów.