Ekstrakt z czarnego pieprzu, działanie którego znane jest ludzkości od tysięcy lat, całkiem niedawno stał się również obiektem zainteresowania naukowców i lekarzy. Czarny pieprz (Piper nigrum L.) jest zdecydowanie najpopularniejszą przyprawą praktycznie każdej kuchni świata. Swój charakterystyczny pikantny smak zawdzięcza piperynie, substancji zaliczanej do grupy alkaloidów, która także stanowi o jego właściwościach prozdrowotnych.
O cudownym leczniczym działaniu pieprzu czarnego wspominają już starożytne źródła dotyczące medycyny ajurwedyjskiej, zalecając używanie tej przyprawy w przypadku gorączki i różnych schorzeń układu pokarmowego, a także przy problemach z oddychaniem. Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje go do leczenia bólu głowy, mięśni, reumatyzmu, infekcji wirusowych oraz w celu wspomożenia układu krążenia. Piperyna została odkryta w 1819 roku przez Hansa Christiana Orsteda, ale dopiero niedawno przeprowadzone badania naukowe dowiodły, że można ją przyjmować w przypadku wielu różnych dolegliwości.
Jak działa piperyna? Zastosowanie tej substancji w lecznictwie.
- działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
Dzięki licznym badaniom naukowym udowodniono, że piperyna łagodzi stany zapalne, przejmując rolę układu odpornościowego, w momencie, gdy ten nie funkcjonuje prawidłowo. Wykazuje także skuteczne działanie w przypadku choroby wywołanej gronkowcem złocistym oraz bakterii Klebsiella aerogenes, Chromobacterium violaceum czy Bacillus sphaericus.
- wpływ na metabolizm i układ pokarmowy
Piperyna stymuluje zakończenia czuciowe przewodu pokarmowego, dzięki czemu pobudza żołądek do produkcji większej ilości soku żołądkowego, a tym samym przyspiesza i ułatwia trawienie. Zwiększa także procesy metaboliczne, korzystnie wpływając na termogenezę i lipolizę, co pomaga przy problemie z otyłością.
- lepsze wchłanianie składników pokarmowych i witamin
Piperyna oddziałuje na błonę komórkową jelit, wchodzi w interakcje z komórkami tłuszczowymi, powstrzymując je przed blokowaniem substancji pokarmowych. Oznacza to, że dzięki piperynie więcej składników pokarmowych i witamin zostaje wchłoniętych przez układ pokarmowy. Zwiększa ona powierzchnię chłonną jelita cienkiego.
- wpływ na poprawę nastroju i zdolności umysłowych
Ekstrakt z czarnego pieprzu wykazuje także działanie antydepresyjne. Stymuluje układ serotoninergiczny, wspiera procesy wzrostu neurotransmisji dopaminy i serotoniny. Ponadto pozytywnie wpływa na procesy pamięciowe i zdolność koncentracji.
- profilaktyka antynowotworowa
Współczesne badania wykazały antymutagenny potencjał piperyny, co oznacza, że może ona hamować działanie substancji chemicznych, powodujących powstawanie mutacji genetycznych. Ponadto grupa naukowców z Uniwersytetu w Michigan przeprowadziła badanie, podczas którego do hodowli komórek raka piersi dodawali piperynę, zauważając, że substancja ta blokowała wzrost komórek nowotworowych. Daje to nadzieję na wynalezienie w przyszłości skutecznego leku zapobiegającego powstawania raka piersi.
Czy ekstrakt z czarnego pieprzu powoduje skutki uboczne?
Pomimo szerokiego zastosowania w lecznictwie i długiej listy benefitów, wynikających z przyjmowania piperyny, jest ona całkowicie bezpieczna dla organizmu i zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Nie wykazuje ona praktycznie żadnych właściwości toksycznych i nie wywołuje negatywnych efektów ubocznych.